Waterkracht uit de Berkel: BerkellandEnergie sluit overeenkomst met DeepwaterEnergy en AGEM

 

14 november 2017

 

Duurzame Energie uit de Berkel!

 

Coöperatie Berkelland Energie, Deepwater Energy en AGEM slaan de handen ineen bij de realisatie van drie waterkrachtinstallaties in de Berkel. Vandaag tekenden zij een overeenkomst die de samenwerking bekrachtigt. Afgelopen zomer kreeg Dolf Pasman van Deepwater Energy, van het Waterschap Rijn en IJssel toestemming om een plan uit te werken. Deepwater Energy ontwikkelt de techniek achter de Oryon Watermill. Bedoeling is dat deze wordt toegepast bij de stuwen bij Haarlo, Mallum en Rekken.

 

Voor de ontwikkeling hebben Dolf Pasman en Arjan Woestenenk (Anacon-infra, Borculo) contact gezocht met AGEM en de Coöperatie Berkelland Energie. Deze partijen zorgen dat de lokaal opgewekte duurzame energie binnen de Achterhoek blijft en dat Achterhoekers profiteren van de opgewekte stroom. Coöperatie Berkelland Energie en AGEM onderzoeken nu of de waterkrachtcentrales geëxploiteerd kunnen worden op basis van de postcoderoosregeling. Voorzitter Paul Knuvers van Berkelland Energie: “Wij hebben al twee zonne-energieprojecten gerealiseerd in Borculo en Eibergen op basis van deze regeling. Het is nu een uitdaging om dat ook met energie uit water te doen, maar samen met AGEM en de techniek van Deepwater Energy heb ik er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken.” Thijs Huls van AGEM: “Duurzame energie uit water is nieuw binnen de Achterhoek. Persoonlijk vind ik het een erg mooie manier van duurzame energie-opwekking, omdat je de energie in het stromende water gewoon kan zien”.

 

De partijen zijn op dit moment de haalbaarheid van de projecten aan het toetsen. “Het zou heel mooi zijn als we de drie waterkrachtinstallaties in de Achterhoek mogen realiseren en ze in 2018 in bedrijf kunnen stellen”, aldus Dolf Pasman. Arjan Woestenenk vult daarop aan dat daar begin 2018 meer duidelijkheid over is en de ledenwerving door Coöperatie Berkelland Energie en AGEM dan van start kan gaan. Indien u interesse heeft, meld u dan vast aan via Berkelland Energie: info@berkellandenergie.nl.  

Vaardigheden

Gepubliceerd op

24 november 2017