Stichting Twenteroute PLUS en BerkellandEnergie lanceren samen met de Achterhoekse Groene Energie Maatschappij  (AGEM) een nieuw duurzaamheidsinitiatief voor inwoners uit Eibergen en omgeving.

Doel is om via collectieve duurzame energieprojecten (isolatie en opwekking) een lokaal fonds te vormen dat leefbaarheidsdoelen steunt. Het gaat daarbij om organisaties die actief zijn in cultuur, sport, welzijn, natuur en zorg.

31 mei 2016 zijn belangstellenden uit Eibergen en omgeving om 20.00 uur welkom in het Openluchttheater om nader kennis te maken met dit initiatief. Het idee is om Europese subsidie (LEADER) aan te vragen. Hiervoor is cofinanciering noodzakelijk. Door deelname in dit project investeert u in Duurzame Energie tegen een aantrekkelijk rendement en richten we samen een lokaal leefbaarheidsfonds op.

Daarnaast introduceren we samen met Achterhoek Duurzaam Verbouwen (ADV) de mogelijkheid om deel te nemen aan een energiebesparingsproject en de pilot sociaal autodelen met de eerste 100% elektrische deelauto via MobielGedeeld in Gelderland. Mensen die niet zelf autorijden kunnen ook gebruik maken van deze auto. Op 31 mei 2016 wordt het systeem uitgelegd en is de auto te zien.  Voor meer info:  http://mobielgedeeld.nl/pilot-sociaal-autodelen-achterhoek/

Meedoen met collectieve zonne-energie

De LEADER-subsidie wordt aangevraagd door een (nog op te richten) energie-coöperatie. De leden van de coöperatie investeren samen in door hen opgewekte stroom en zij verdienen via korting op de energiebelasting (12,5 cent per kWh)) op de stroomprijs. Dit kan via de landelijke postcoderoos-regeling. Een Eibergs bedrijf heeft DEE haar dak aangeboden, geschikt voor het leggen van een paar honderd panelen. DEE mikt voorlopig op 400 panelen. Er zijn nog meer daken nodig. Inwoners uit Eibergen maar bijvoorbeeld ook uit Haarlo, Groenlo en Neede kunnen meedoen. Alle postcodes dus, die direct grenzen aan Eibergen: de ‘postcoderoos’.

31 mei 2016 Openluchttheater Eibergen

Inloop 20.00, start 20.30. Entree gratis.

Vragen: mail info@berkellandenergie.nl of bel 0545-274298